Lista przepisów

WINA Z OWOCÓW ROSNĄCYCH DZIKO


 

Wino z agrestu

Słabe wina z agrestu atwo się psują, dlatego zalecamy wyrób win mocniejszych, bardzo dobrych po dłuższym leżakowaniu. Dosłodzić po ściągnięciu.

 

   

12%

17%

moszcz agrestowy

litrów

10,00

10,00

cukier

kg

4,20

5,00

cukier

litrów

2,60

3,10

woda

litrów

11,40

10,90

Razem:

litrów

24,00

24,00

Drożdże: Madeira, Tokay, Sherry

powrót do listy przepisów...

wino z agrestu mieszane

   

14%

16%

moszcz agrestowy

litrów

7,50

7,00

moszcz z białych lub czerwonych porzeczek

litrów

1,50

1,75

moszcz z jabłek

litrów

1,00

-

moszcz truskawkowo-malinowy

litrów

-

1,50

rodzynki

kg

0,25

0,50

miód

kg

0,60

1,00

cukier

kg

4,10

4,20

cukier

litrów

2,50

2,60

woda

litrów

9,60

7,00

Razem:

litrów

22,10

19,85

Drożdże: Madeira, Tokay, Sherry

powrót do listy przepisów...

Wino z borówek (czarnych jagód) mieszane

 

   

15%

moszcz z czarnych jagód

litrów

6,50

moszcz z wiśni

litrów

3,50

cukier

kg

2,60

cukier

litrów

1,60

kwasek cytrynowy

g

26,00

woda

litrów

3,40

Razem:

litrów

15,00

Drożde: Burgund, Bordeaux, Portwein

powrót do listy przepisów...

Wino z czereśni

Z samych czereśni wino nienajlepsze jakościowo. Najlepsze z dzikich odmian czereśni. Moszcz dokwasić. Owoce koniecznie wydrylować.

   

12%

14%

14%

15%

moszcz z
czereśni

litrów

10,00

10,00

10,00

5,00

moszcz z wiśni

litrów

- - -

5,00

cukier

kg

3,00

3,50

3,20

2,80

cukier

litrów

1,90

2,20

2,00

1,80

kwasek cytr.

g

30,00

30,00

35,00

-

woda

litrów

8,10

7,80

2,90

3,20

Razem:

litrów

20,00

20,00

15,00

15,00

Drożde: Burgund, Portwein, Bordeaux

powrót do listy przepisów...

Wino ze śliwek

Trudno wyciska się z nich sok, niezbyt dobrze się klaruje, długo dojrzewa. Wstępna fermentacja w miazdze.

   

12%

17%

18%

moszcz ze śliwek

litrów

10,00

10,00

10,00

cukier

kg

3,00

3,50

3,70

cukier

litrów

1,90

2,20

2,30

woda

litrów

3,10

2,80

2,70

Razem:

litrów

15,00

15,00

15,00

Drożde: Madera, Tokay, Sherry, Portwein

powrót do listy przepisów...

Wino z jabłek

Usunąć pestki i gniazda nasienne. Moszcz uzyskać w sokowirówce lub fermentować w miazdze, np. po przemieleniu owoców.

   

12%

16%

moszcz z jabłek

litrów

5,00

10,00

cukier

kg

1,80

2,00

cukier

litrów

1,10

1,30

woda

litrów

3,90

2,70

Razem:

litrów

10,00

14,00

Drożde: Tokay, Sauternes, Sherry, Steinberg

powrót do listy przepisów...

Jabłecznik

Orzeˇwiający, przyjemny w smaku napój o zawartości alkoholu 5-6%. Wyrabia się go z naturalnego moszczu jabłkowego (bez rozcieńczania) i bez dodatku cukru. Również, ze względu na obecność naturalnych, dzikich drożdży niekonieczne jest szczepienie matką drożdżową.

   

13%

15%

moszcz z jabłek

litrów

7,50

6,50

moszcz z porzeczek

litrów

2,50

-

moszcz z agrestu

litrów

-

3,50

moszcz z jarzębiny

litrów

-

-

cukier

kg

2,40

2,70

cukier

litrów

1,50

1,70

kwasek cytrynowy

g

-

20,00

woda

litrów

3,50

2,30

Razem:

litrów

17,50

15,70

Drożde: Tokay, Sauternes, Sherry, Steinberg

powrót do listy przepisów...

Wino z jeżyn

Owoce jeżyn zawierają dużo kwasów i goryczki; przyrządza się z nich wina deserowe, wina półsłodkie zaleca się uzyskiwać poprzez mieszanie z moszczami innych owoców.

Przy wyrobie wina z jeżyn dobrze jest przed zaszczepieniem moszcz spasteryzować.

   

12%

14%

18%

moszcz z jeżyn

litrów

10,00

10,00

10,00

cukier

kg

2,80

3,00

4,20

cukier

litrów

1,80

1,90

2,60

woda

litrów

2,20

2,10

1,40

Razem:

litrów

14,00

14,00

14,00

Drożde: Bordeaux, Burgund, Malaga, Portwein

powrót do listy przepisów...

Wino z jeżyn mieszane

   

13%

15%

16%

moszcz z jeżyn

litrów

5,00

4,30

4,00

moszcz z czarnych jagód

litrów

5,00

2,90

3,00

moszcz z wiśni

litrów

-

2,00

1,50

moszcz z truskawek

litrów

  -

1,30

moszcz z czarnego bzu

litrów

- -

0,30

moszcz z czarnych porzeczek

litrów

-

0,50

-

moszcz z malin

litrów

-

0,30

 

cukier

kg

3,30

3,20

3,50

cukier

litrów

2,00

2,00

2,20

kwasek cytrynowy

g

40,00

30,00

40,00

woda

litrów

5,50

3,00

2,70

Razem:

litrów

17,50

15,00

15,00

Drożde: Bordeaux, Burgund, Malaga, Portwein

powrót do listy przepisów...

Wino z malin

Owoce malin doskonale nadają się na mocne wina deserowe - powyżej 15% alkoholu.

   

15%

17%

18%

moszcz z malin

litrów

10,00

10,00

10,00

cukier

kg

3,60

3,80

4,10

cukier

litrów

2,25

2,40

2,60

woda

litrów

2,75

2,60

2,40

Razem:

litrów

15,00

15,00

15,00

Drożde: Malaga, Madeira

powrót do listy przepisów...

Wino z porzeczek białych lub czerwonych

Owoce porzeczek najlepiej (poza winogronami) nadają się na wino - dobrze oddają sok, atwo fermentują, samoczynnie się klarują. Fermentację początkową można przeprowadzić w miazdze.

   

10%

14%

18%

moszcz z porzeczek

litrów

10,00

10,00

10,00

cukier

kg

4,50

6,50

6,50

cukier

litrów

2,80

4,00

4,00

woda

litrów

17,20

16,00

10,00

Razem:

litrów

30,00

30,00

24,00

Drożde - porzeczki czerwone:

Bordeaux, Burgund, Malaga, Madeira

Drożde - porzeczki białe:

Sauternes, Sherry, Tokay

powrót do listy przepisów...

Wino z porzeczek czarnych

Owoce porzeczki czarnej są bardzo dobrym surowcem na wina ciężkie, wymagające dłuższego (2-3 lata) okresu leżakowania.

   

14%

16%

17%

moszcz z porzeczek

litrów

10,00

10,00

10,00

cukier

kg

6,30

7,30

7,80

cukier

litrów

4,00

4,60

4,90

woda

litrów

10,00

15,40

15,10

Razem:

litrów

24,00

30,00

30,00

Drożde: Bordeaux, Burgund, Malaga, Madeira

powrót do listy przepisów...

Wino z rodzynek

Rodzynki są bardzo dobrym, tradycyjnym surowcem na wina różnego rodzaju.

   

12%

16%

17%

rodzynki

kg

1,00

1,50

2,50

cukier

kg

1,70

1,90

1,60

cukier

litrów

1,00

1,20

1,00

kwasek cytrynowy

g

40,00

40,00

35,00

woda

litrów

9,00

9,30

9,50

Razem:

litrów

11,00

12,00

13,00

Można nie dodawać drożdży winnych

Jednak uwaga na jakość surowca, bo jak pisze do nas Pan Andrzej z Łodzi:

 „Rodzynki obecne na rynku to już nie te z przed wielu lat. Od dawna do konserwacji rodzynek używa się kwasu siarkawego, co w normalnych warunkach uniemożliwia rozwój (namnażanie) drożdży.

Roztwór cukrowy z rodzynkami wpierw pokryje się pleśnią, a następnie spróbuje fermentować, zwykle skończy się na fermentacji octowej (w dużym skrócie).

powrót do listy przepisów...

Wino z truskawek

Z truskawek udają się dobre wina deserowe, najlepiej z ciemnych odmian.

   

12%

14%

18%

moszcz z truskawek

litrów

10,00

10,00

10,00

cukier

kg

4,10

5,10

7,00

cukier

litrów

2,60

3,20

4,40

woda

litrów

3,40

3,80

1,60

Razem:

litrów

16,00

17,00

16,00

Drożde: Bordeaux, Burgund, Malaga, Portwein

powrót do listy przepisów...


Wino z wiśni

Owoce najlepiej ciemne, łatwo uzyskać moszcz, łatwo fermentują. Wina lżejsze lepiej uzyskiwać mieszając np. z czarnymi jagodami, cięższe - z truskawkami, malinami, śliwkami.

   

10%

14%

17%

moszcz z wiśni

litrów

10,00

10,00

10,00

cukier

kg

2,50

2,90

3,40

cukier

litrów

1,60

1,80

2,20

woda

litrów

8,40

5,70

2,80

Razem:

litrów

20,00

17,50

15,00

Drożde: Stenberg, Malaga, Portwein

powrót do listy przepisów...

Wino z wiśni - mieszane

   

13%

16%

moszcz z wiśni

litrów

5,50

6,00

moszcz z czarnych jagód

litrów

3,00

2,90

moszcz z jeżyn

litrów

1,00

2,00

moszcz z czarnych porzeczek

litrów

0,50

1,00

moszcz z trusawek

litrów

-

0,80

moszcz z malin

litrów

-

0,30

moszcz z malin

litrów

-

0,30

cukier

kg

3,00

3,30

cukier

litrów

1,90

2,00

kwasek cytrynowy

g

20,00

15,00

woda

litrów

5,60

2,90

Razem:

litrów

17,50

18,20

Drożde: Stenberg, Malaga, Portwein

powrót do listy przepisów...

Wino z winogron

Owoce najlepiej nadające się na wszelkie rodzaje wina. Winogrona rosnące w Polsce nie są, niestety, tak dobre jak południowe. Mają mniej cukrów (10-20%) oraz więcej (ok. 10%) kwasów.

   

10%

12%

14%

moszcz z winogron

litrów

10,00

10,00

10,00

cukier

kg

-

0,50

0,90

cukier

litrów

-

0,30

0,60

woda

litrów

-    

Razem:

litrów

10,00

10,30

10,60

Drożde: dowolny gatunek dla win białych lub czerwonych

powrót do listy przepisów...

Wino z żyta

Łatwe w produkcji, nie wymaga obróbki surowca, ciekawe w smaku.

   

10%

14%

17%

żyto

kg

2,50

2,50

2,50

cukier

kg

2,00

2,40

3,00

cukier

litrów

1,30

1,50

1,90

woda

litrów

8,70

8,50

8,10

Razem:

litrów

12,50

12,50

12,50

Drożde: Sherry, Tokay

powrót do listy przepisów...

Wino z ryżu

Ryż - 2,5 kg, cukier 2,5 kg, 8 litrów wody, można dodać rodzynki w ilości ok. 10 dag. Dobrze jest dokwasić kwaskiem lub sokiem z cytryny. Fermentować ok. 15 dni. Można dobarwić. Pozostawić do sklarowa
Przepis szczegółowy na 10 litrów wina o mocy ok. 15% alkoholu: zalać 5 litrami wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, dodać 50 g kwasku cytrynowego (lub sok z ok 5 cytryn) oraz ok 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu przenieść do baniaka, dodać matkę drożdżową oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dosłodzić 1kg cukru rozpuszczonym w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddzielić ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelać z powrotem do baniaka i dokończyć fermentację, uzupełniając objętość (przegotowaną wodą) cieczy do 10l.

Drożde: Sherry, Tokay

powrót do listy przepisów...

WINA Z OWOCÓW ROSNĄCYCH DZIKO

Wino z dzikiej róży

Przemarznięte owoce (3,5 kg) opłukać, rozgnieść na miazgę. Zalać 2 1itrami wrzącej wody, zamieszane pogotować, schłodzić, dodać matkę drożdżową. Po 2 dniach odcisnąć moszcz, zlać przez gazę do butli z rurką fermentacyjną. Kiedy fermentacja osłabnie dodać syrop z 0,5 kg cukru i 0,25 l wody. Po kilku dniach operację z syropem powtórzyć. Młode wino zlać, ewentualnie doprawić i pozostawić aż dojrzeje.

Drożde: Burgund, Bordeaux, Portwein

powrót do listy przepisów...

Wino ze śliwy tarniny

Przemarznięte owoce (3,5 kg) przebrać, zalać w 4 l wrzącej wody, przegotować. Po schłodzeniu dodać matkę drożdżową, pozostawić na 2 dni. Moszcz odcisnąć, dodać 0,5 kg cukru, zlać do balonu z rurką fermentacyjną.Kiedy fermentacja osłabnie dodać 0,5 kg cukru rozpuszczonego w 0,5 l wody. Po 3-4 dniach dodać 0,5 kg cukru rozpuszczonego w 1,5 l wody.

Drożde: Bordeaux, Burgund, Portwein

 

powrót do listy przepisów...

Wino z dzikiego czarnego bzu

Owoce (5 kg) dokładnie oczyścić, rozgnieść na miazgę, zalać 2 litrami wrzątku, krótko pogotować. Z miazgi wycisnąć moszcz, a pozostałą miazgę ponownie zalać 2 litrami wrzątku, pozostawiając na 1 dzień. Całość połączyć, dokwasić (15 kwasku cytrynowego) dodać syrop z 1 kg cukru i 1 l wody, zamknąć w balonie z rurką fermentacyjną. Kiedy fermentacja osłabnie dodać kolejny 1 kg cukru i 1 l wody (syrop). Po 3-4 dniach dodać syrop z 1 kg cukru i 0,5 l wody.

Drożde: Portein, Madera, Malaga

powrót do listy przepisów...

Wino z berberysu

Z przemarzniętych owoców berberysu odcisnąć moszcz, dodać 1-2 litrów wody na 1 litr moszczu, dodać cukier (0,3 kg na 1 litr), matkę drożdżową i pożywkę.

Drożdże: Bordeaux, Burgund, Malaga

powrót do listy przepisów...

Wino z głogu - dzikiej róży

5 kg wymytych i osuszonych owoców rozgniatamy na miazgę, zalewamy 10 litrami wody, dodajemy cukier (1 kg), pożywkę i matkę drożdżową, zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3-4 dniach dodajemy 2 kg cukru. Po ustaniu fermentacji moszcz przecedzamy. Można dodać jeszcze 1 kg cukru aby podnieść moc wina. Po miesiącu moszcz ściągamy znad osadu.

Drożdże: Malaga, Madeira, Tokay, Sherry

powrót do listy przepisów...

Wino Polak Potrafi

Nasi rodacy bywający w krajach arabskich podzielili się z nami doskonałym przepisem, jak zrobić wino w warunkach szczególnych - przy braku odpowiednich owoców i warunków technicznych - pomijając inne, typowe dla tamtych rejonów ograniczenia.
Chodzi o wino z soku wingronowego, sprzedawanego w kartonach do celów spożywczych. Koniecznie sok, nie żaden "napój", bo one tylko stały koło soku. Najlepsze jest z soku z winogron czerwonych, czasem dostępnego w dużych, krajowych sieciach handlowych i supermarketach. Stosując sok z winogron białych również uzyskuje się bardzo ciekawe efekty. Powstaje wino dosyć mocne, ciężkie, deserowe, czerwone lub białe.
Na 20 litrów wina potrzebne jest: 12 litrów soku, 3 kg cukru, 6 litrów wody, drożdże, pożywka, dymion, rurka fermentacyjna itp.
Naczynia i wszystkie przyrządy koniecznie wyparzyć wrzątkiem, najlepiej tuż przed użyciem. Wodę z cukrem przegotować, dodać sok (jest już spasteryzowany), po ostygnięciu całości dodać matkę drożdżową (do czerwonych np. Malaga, do białych np. Sherry) i pożywkę. Wlać całość do dymiona, zatkać rurką fermentacyjną (korkiem z waty itp.). Po miesiącu ostrożnie ściągnąć wino znad osadu, przelać do czystego (i wyparzonego) dymiona, pozostawić na kolejny miesiąc. Po tym okresie (łącznie 2 miesiące) wino jest sklarowane i gotowe do konsumpcji. Ma bardzo ciekawy smak, niezłą moc (ok. 14-16 %) i (zwłaszcza wino czerwone) znaczne walory zdrowotne.
Koszty: 12 litrów soku x ok. 4 zł = ok. 48 zł, 3 kg cukru x ok. 3,5  = 10,50 zł. Razem nie więcej niż 60 złotych. Otrzymujemy z tego 20 litrów niezłego, prawdziwego wina, czyli po ok. 3 zł za litr.
Produkcję wina Polak Potrafi polecamy szczególnie w okresie zimowym, kiedy brak jest odpowiednich owoców, jak również w lecie - wszystkim tym, którzy nie chcą się bawić w ich obieranie, mycie, wyciskanie itp. Uzyskacie niezłe winko, nie żaden toksyczny Uśmiech Sołtysa. Polecamy, przepis sprawdzony!

Drożdże: Burgund, Malga - do win czerwonych

Tokay, Sherry - do win białych


 
 
strona powitalna